|
04-13-2008, 12:44
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Błędy w ostatnim tomie
Właśnie, po raz 5, czytam Harry'ego Pottera i Insygnia Śmierci. Teraz już większą uwagę zwracam na język pisania, niż na treść. Właśnie dlatego znalazłam tam dość dużo błędów- być może popełnionych w drukarni- takich jak: "Zauważyłam, że jeśli chodzi o jedzenie, to zawsze wszystko na mnie się skrupia (...)", czy "(...) byłoby zbyt niebezpiecznie próbować nawiązać kontakt z panem Weasleyem, kiedy będzie wchodził z ministerstwa albo z niego wychodził.". Można też spotkać się z dwoma nazwami jednego miejsca: Dolina Godryka (pol.) i Dolina Godrika (ang.). W książce tego typu literówek jest mnóstwo.
Niby nie przeszkadzają one w czytaniu, ale czy właśnie nie po to jest korekta, żeby te małe błędy likwidować...?
|
|
|
04-13-2008, 14:13
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
RE: Błędy w ostatnim tomie
Też uważam, że w ostatnim tomie jest bardzo dużo tego typu błędów, tzn. literówek. Jeżeli jednak chodzi o "skrupia" to nie jest to błąd. Znaczenie tego słowa brzmi: spaść na kogoś, skupić się na kimś, obciążyć kogoś (zwykle o niesłusznej karze, o złych skutkach czegoś).
Lecz dziwie się, że pomimo tego, że właśnie na IŚ czekaliśmy dość długo to i tak natykamy się na tak banalne błędy, bo jak sama wspomniałaś istnieje coś takiego jak korekta.
No, ale w końcu błędy rzecz ludzka, więc każdemu mogą się przytrafić.
|
|
|
04-13-2008, 17:13
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
To jest zwykłe czepianie się. Jak ktoś pisze jakieś arty tez robi błędy. Nie ma lidzi doskonałych. Same spróbujcie przetłumaczyć taką grubą księgę bez błędów.
Co do tych błędów to nie ma ich tylko w 7 części. Pojawiały się już wcześniej np w piątej części było Fineas, a w szóstej Phineas czy jakoś tak...
|
|
|
04-13-2008, 18:10
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Niby tak, ale właśnie po to istnieje coś takiego jak korekta
Sev1302 masz rację- istnieje wyraz "skrupić", jednak wydaje mi się, że tu akurat chodziło o "skupić"...
|
|
|
04-14-2008, 21:04
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Macie racje, że ludzie także mogą popełniać błędy, ale tu w końcu chodzi o książkę, która wychodzi w tak gigantycznym nakładzie na całą Polskę....! Więc mogliby chociaż porządnie ją sprawdzić....W końcu musieliśmy też na nią dość długo czekać....
|
|
|
04-15-2008, 20:26
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Ja osobiscie wolałabym, przeczytac ją w styczniu z tymi drobnitkimi błędami niz np. w kwietniu bez nich. Takie sprawdzanie jest bardzo pracochłonne, bo nicy jak dostrzec nic nie znaczący błąd w 900 srtonach książki?
|
|
|
04-19-2008, 11:51
|
|
|
Junior Member
|
Ja też uważam, że popełniać błędy to rzecz ludzka... Ale w takim nakładzie mogliby się postarać! Ja również zauważyłam było napisane "auczyciele", a moim zdaniem chodziło o "nauczycieli". Wynikało to z całego zdania... Wiem, że są to tylko literówki... Ale cieszę sie, że większość czyta (tak jak ja) bardzo dokładnie, i nie tylko ja jestem uczulona na punkcie Harry' ego Pottera, jak mi ciągle sie powtarza.
Pozdrawiam.
|
|
|
04-19-2008, 17:54
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Cytat:
blablusgryf napisał/a:
porażka
|
Yyy... Ale o co chodzi? Może jakoś rozwiniesz tę "porażkę"?
Przypominam o czymś takim jak SPAM. :rol:
|
|
|
04-24-2008, 19:49
|
|
|
Senior Member
|
Faktycznie trochę nie zbyt to wygląda jak w takiej słynnej książce występują błędy. W końcu korektorka powinna je poprawić. Ale zgadzam się że ludzie nie są doskonali i ja tych błędów nie zauważyłam przy czytaniu  więc mi to nie przeszkadza  .
|
|
|
05-11-2008, 11:37
|
|
|
Member
|
Troszeczkę się czepiacie!!! Sama czytam dokładnie i wyłapuję błędy i literówki(w sumie w 7części trochę się ich nazbierało),ale tak bardzo się nimi nie przejmuję,każdy się może pomylić, a przetłumaczyć taką długą książkę to niemałe wyzwanie.Jednak skoro w książce jest tak dużo błędów zastanawiam się co korektorzy robili przez tak długi czas, równie dobrze mogli wydać książkę kilka miesięcy wcześniej, a treść i tak by była taka sama,no nie???:bigrazz:
|
|
|
Zasady postowania
|