View Full Version : Starsze filmy
marti-tina
11-02-2007, 20:45
Bardzo podobają mi się stare filmy np. Titanic, Dirty Dancing, Prety Woman, ale też Ogniem i Mieczem, Star Wars, Pan Wołodyjowski, Szatan z siódmej klasy.
To klasyka więc myślę, że wszyscy oglądali. A co wy o nich myślicie???
Dla tych, którzy nie oglądali:
1.Titanic- opowieść o wielkim statku, który wpada na górę lodową. Na statku rozkwita miłość bogatej kobiety i biednego malarza, który wygrał bilet na rejs. Wzruszająca historia wzbogacona piosenką Celine Dion- My Heart Will Go On
2.Dirty Dancing- piękny film o tańcu i miłości. Młoda bogata dziewczyna poznaje tancerza i zakochuje się w nim. Cudowne układy taneczne i muzyka. Druga część też jest cudowna i warta obejrzenia.
3.Prety Woman(nie wiem czy tak się pisze)- opowieść o prostytutce i bogatym mężczyźnie, którzy zakochują się w sobie... Świetna obsada i muzyka.
4.Ogniem i Mieczem- ekranizacja książki Sienkiewicza... Chyba nie muszę pisać o czym bo wszyscy wiedzą. Najlepsze postaci wg mnie to: Rzędzian i Zagłoba.
5.Star Wars- saga filmów sf o walkach w kosmosie czyli po prostu Gwiezdnych Wojnach.
Najlepsze części: 3- Zemsta Sithów (już nie tak stara) i 6- Powrót Jedi.
6.Pan Wołodyjowski- ekranizacja powieści Sienkiewicza. Wszyscy wiedzą o co w tym filmie chodzi, więc nie będę pisać.
7.Szatan z siódmej klasy- super film (oczywiście stara wersja) zresztą tak samo jak książka. Opowieść o chłopaku z 7 klasy, który ma zdolność rozwiązywania kryminalnych zagadek.
Wypowiedzcie się na temat tych filmów...
Star Wars się zgadzam. Reszta? Totalnie nie mój styl! Tytanica obejrzłam 10 minut bo miałam dość. Wiem, że wiele starych jest świetnych. Ale napewno nie tyczyc się to horrorów. To już są komedie nie horrory i cały nastrój diabli wzieli. Ale ogółnie super temat. Dobrze, że ktoś o nich pamięta.
Blade runner/Łowca androidów - klasyka science fiction, oglądałem dopiero w tym roku...
http://lowca.androidow.filmweb.pl/
Terminator 1 - to przy okazji tego, że w tym tygodniu miałem nieprzyjemnośc oglądać 3 część, która jest absolutnie wyzuta z klimatu.
http://www.filmweb.pl/Terminator,1984,o+filmie,Film,id=995
The awakening/Przebudzenie - wzruszający film traktujący o pewnej chorobie, na skutek której osoby nią dotknięte nie kontaktują z otoczeniem... ale nie do końca.
De Niro i Williamson: http://www.filmweb.pl/Przebudzenie,1990,o+filmie,Film,id=1035
Lot nad kukułczym gniazdem - ciekawy film, kapitalna rola Nicholsona, który gra człowieka udającego chorego psychicznie, byle nie wrócić do więzienia. A jak na tym wychodzi? Warto zobaczyć.
http://lot.nad.kukulczym.gniazdem.filmweb.pl/
O Godfatherach 1 i 2 nie trzeba chyba wspominać?;)
jetinajt
11-09-2007, 22:40
Nie ma znaczenia, z którego roku jest film, ważne żeby był dobry. A w dawnych latach powstawało wiele dobrych filmów. Więc po kolei:
- "Człowiek z..." Dwa genialne filmy Andrzeja Wajdy doskonale ukazujące życie za komuny.
- "Star Wars"- No tu nie muszę chyba mówić, film wnoszący s-f na nowy poziom.
-"Pulp Fiction"- Trudno uwierzyć, ale oglądałem dopiero we wrześniu tego roku i film wymiata.
-"Chińskie duchy"- Świetny horror w wydaniu azjatyckim. Mało krwi, dużo klimatu i elementów filmu wuxia.
No i oczywiście wiele, wiele innych, które były wymienione wcześniej i które tu jeszcze nie zostały wymienione.
Dezerterka
11-10-2007, 11:23
A oglądał ktoś 'Pół żartem pół serio'?
To bym podporządkowała pod określenie 'stary film'.
Star Wars to niepodważalna klasyka, którą uwielbiam oglądać, aczkolwiek nigdy nie udało mi się obejrzeć 6 części... zawsze ktoś ]:> albo coś mi przeszkadzało...Może w najbliższej przyszłości się uda.
Dirty Dancing miło się oglądało, aczkolwiek z podobnego klimatu preferuje Grease (1 bo 2 jest bez Travolty ^^).
Poza tym Gorączka Sobotniej nocy - Travolta rocks ^^
Mitzi Caspar
11-18-2007, 21:44
O ludzie, to są stare filmy?
Byłam pewna, że będzie dyskusja o filmach z Audrey Hepburn, Monroe, może jakieś thrillery Hitchcocka...a tu? !
Dirty Dancing - Oglądałam... Podobał mi się, ale nie jakoś bardzo.
Prety Woman - Bardzo fajny film. Na dodatek grała w nim moja ulubiona aktorka.
Star Wars - Też bardzo fajny. Nie widziałam niestety wszytskich części.
Szatan z siódmej klasy - Filmu niestety nie oglądałam, ale książka jest bardzo fajna
jetinajt
11-18-2007, 22:30
Byłam pewna, że będzie dyskusja o filmach z Audrey Hepburn, Monroe, może jakieś thrillery Hitchcocka...a tu? !
Takie nudy? Jak dla mnie kinematografia (z nielicznymi wyjątkami) zaczęła się w roku 1967, kiedy w USA zniesiono kodeks Hayse. Do tego czasy filmy były potwornie ubogie i nudne. Grane bez uczucia, bez dynamizmu, pełne sztuczności, tandetnego moralizatorstwa, którego szczytem były wszelkiej maści westerny. Te filmy były dobre dla purytańskiego świata lat 50 i 60, a nie dla ludzi z XXI wieku, którzy chcą w filmie zadawania trudnych pytań i oczekują nie mniej trudnych odpowiedzi, a jeśli nawet nie oczekują nic tak ambitnego, to przynajmniej żądających godziwej rozrywki.
blackberry
11-19-2007, 17:09
ze starszych filmów to z pewnością wspaniała trylogia "Trzy kolory" Kieślowskiego,jak również "Podwójne życie Weroniki", także w jego reżyserii.na mojej liście genialnych filmów "starszej daty" figuruje też "Europa,Europa" Agnieszki Holland.No i oczywiście wszystko,co kiedykolwiek stworzyła załoga MontyPythona:).Poza tym klasyka kina sf ,czyli "Fahrenheit 451",(rok produkcji 1966,a jednak dobry),jak i genialne musicale:"Deszczowa piosenka"(1952),czy "Skrzypek na dachu".Nie wolno również pominąć produkcji Polańskiego"Wstręt" i "Nieustraszeni pogromcy wampirów". Kilka filmów jeszcze by się pewnie znalazło,ale większość wymieniłam:P
Filemona
12-18-2007, 18:34
Niektóre stare filmy są naprawde fajne. Mi z tych powyżej najbardziej podoba się Tytanic, oglądałam też II część Star Wars. Całkiem fajne :)
Nacia1234
12-21-2007, 20:32
Może zacznę tak: swojego czasu miałam opsesję na punkcie filmu Titanic, jednak to minęło ic chwała za to! Przecież Jack (czy jak mu tam:d) nie był malarzem. On tylko pięknie szkicował, mimo wszystko film warty obejrzenia. A co Star Wars, znudziło mi się po pierwszym oglądniąciu wszystkich części :PP
buczacz94
12-26-2007, 09:22
Pulp Fiction - to jest mistrzostwo. Najlepszy film Tarantino, świetne role Travolty, L. Jacksona, Thurman.
Hitchcocka filmy uwielbiam oczywiście najbardziej trzy klasyki: Okno na podwórze, Północ-północny zachód, Psychoza i Zawrót głowy. No dobra 4. Jeszcze są filmy Lyncha, z tych naprawdę starych to Billy Wilder, William Wyler. Mam na DVD Metropolis Fritza Langa i chciałbym mieć M (Metropolis jest z 1927 r. czyli to już naprawde stare kino)
agatqa92
07-22-2008, 01:40
Ja także myślałam, że stare filmy to filmy z Vivien Leigh, Audrey i Katharine Hepburn, Marilyn Monroe, Humphreyem Bogartem, Jamesem Deanem, Clarkiem Gablem czy chociażby Marlonem Brando, który mimo wszystko uważam, że powinien zaliczać się do tych starszych.
Darth Revan
07-26-2008, 14:05
No ja lubię starą trylogię SW, mimo, że z lat 70-tych i 80-tych, wciąż są to świetne i znakomite filmyB).
Lady_Black
08-28-2008, 09:50
Agatqa92 - dokładnie to samo sobie pomyślała i mocno się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że ktoś piszę o np. "Titaniku".
Z takich naprawdę starych filmów uwielbiam "Rzymskie wakacje" i "śniadanie u Tiffany'ego" z Audrey Hepburn, "Brzdąca" z Chaplinem i "Pół żartem, pół serio" z Marlin Monroe. Takie np. Pulp Fiction jest genialne, ale jak dla mnie - nie zalicza się jeszcze do starych filmów. A Titanica, wstyd się przyznać, nie oglądałam. Chyba czas nadrobić zaległości...
Alice Cullen
04-13-2009, 13:40
Ze starych filmów to tak:
*Śniadanie u Tiffaniego
*Powrót do szkoły
*Deszczowa piosenka
*Star Wars
*Płonące siodła
Cóż, przed wszystkim filmy Alfreda Hitchcocka i jego swietny serial "Alfred Hitchcock przedstawia". W następnej kolejności Filmy o Bondzie z Connerym, Dawno Temu w Ameryce (chyba najbardziej bezecny film jaki widziałem :D), 3 części Ojca Chzestnego, Chłopcy z Ferajny i przed wszystkim Indiana Jones.
BTW Titanic to wcale nie stary film.
jetinajt
06-25-2009, 14:43
BTW Titanic to wcale nie stary film.
Jak nie? :P
http://www.filmweb.pl/f227933/Titanic,1943
A i jeszcze od siebie coś :P
3 najbardziej powalone filmy jakie widziałem xD Serdecznie polecam :P
http://www.filmweb.pl/f108604/Glen+czy+Glenda,1953
http://www.filmweb.pl/f108603/Narzeczona+Potwora,1955
http://www.filmweb.pl/f104496/Plan+dziewi%C4%99%C4%87+z+kosmosu,1959
Tylko, że wersja przytoczona przez autorkę tematu jest z 1997 :D
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.