View Full Version : Horkruks Harry'ego ?
Lunaa Lovegood
11-02-2010, 12:46
Siema, czytając po raz któryś końcówkę tej książki, mianowicie rozdział King's Cross, mamy na str 728 takie cos:
"Uzył twojej krwi, wierząc, że go wzmocni. Prowadził do swojego ciała maleńską cząstkę czaru, którym obdarzyła cię twoja matka, oddając za ciebie życie. W jego ciele wciąż żyje ofiara, którą za siebie złożyła, a dopóki ów czar istnieje, istniejesz i ty... i ostatnia nadzieja Voldemorta."
Wydaje mi się, że takie właściwości ma horkruks. :
"W jego ciele wciąż żyje ofiara [...], a dopóki ów czar istnieje, istniejesz i ty"
co oznacza, że jeśli ten czar zostanie zniszczony, to już Harry zginie jako normalny człowiek (przypominam, że właśnie z powodu tej ofiary nie zginął), bo cząstka tego czegoś jest w czym innym, tak jak cząstki duszy Voldemorta były np. w diademie czy medalionie.
Wiem, że horkruks jest uwięzioną cząstką DUSZY, więc... co to jest?
Voldemort przez przypadek uczynił Harry'ego swoim kolejnym horkruksem, tak? Było to jasno powiedziane w książce i nie rozumiem czego tu nie rozumieć :D
mirekroszki
11-03-2010, 20:37
Tak masz rację z powodu poświęcenia matki Harry został objty czarem ochronnym i nie zginął ale stał się także Horkruksem, gdyż łączyła go więź z Voldemortem i mógł widzieć co robi i czuć jego gniew. Ale podczas śmierci miał jeszcze ze sobą kamień wskrzeszania.
Podczas "śmierci" Voldemort zabił cząstke samego siebie, zamiast Harry'ego. Popełnił błąd używając krwi Pottera do odrodzenia się.
Lunaa Lovegood
11-04-2010, 14:29
tak wiem, ze harry byl horkruksem, ale czy hary nie stworzył sobie tak jakby horkruksa, to znaczy musiałby zabic cos ale czyz nie zabil części duszy Voldemorta?
Harry miałby stworzyć sobie horkruksa? Nie. Stworzenie horkruksa jest czymś złym, a Harry jest dobrą postacią, więc Rowling nie zrobiłaby czegoś takiego.
Lunaa Lovegood
11-04-2010, 19:44
tak, ale nie wydaje sie wam ze stworzyl cos podobnego?
Sądzę, że "zabicie" duszy, nie jest równe zabiciu żywego człowieka, więc uważm, że Harry, nie zabił Waldzia, tak, jak zabijał on, żeby stworzyć swoje horkruksiki.
Swoją drogą, może ciekawe by było, gdyby Harry w drodze żądzy mordu, etc. zabił jakiegoś śmierciożercę. Pewnie moherowe berety i inni wyznawcy tego, że HP to czyste zło, zrobiliby nagonkę na Joasię. A, że saga ma też uczyć i pokazywać wartości dzieciom, to takie zdarzenie u głównego bohatera nie mogłoby mieć miejsca.
Tak, więc mamy idealnie przesłodzonego i prawdziwego Gryfona - Harry'ego, a Voldemort sam był idiotą do potęgi, co świadczy o tym, że przez przypadek Harry stał się horkrusem. No, niestety Voldziu, nie wszystko się zawsze układa tak, jakbyśmy chcieli. ;]
Lunaa Lovegood
11-13-2010, 11:09
Ale w sumie gdy Harry jako niemowle odbił jego zaklęcie mordercze, to trafilo w Volda czyli potencjalnie by go zabiło gdyby nie miał stworzonych horkruksów. Nie wiemy jak się tworzy Horkruksy napewno nie wystarczy kogos zabic, bo tak to kazdy smierciozerca by mial, ale moze jakos sie nazywa to, co zrobil harry odbijajac zaklecie .
Leszek240
11-30-2010, 19:46
Niemożliwe, żeby Harry stworzył horkruksa, na taki pomysł nie wpadłaby nawet Rowling.
Revenclaw
12-12-2010, 23:39
Po.
1. Harry nie stworzył horkruksa, bo nie dałby rady, poza tym kiedy niby go stworzył?
2. Jak Slughorn mówił, stworzenie horkruksa wiąże się z ogromnym bólem, gdyż dzieli się twoja dusza.
3. Harry był przypadkowym i nie zamierzonym horkruksem.
4. Nie widzę tu żadnego błędu J.K.R
Lunaa Lovegood
12-13-2010, 15:05
Po.
1. Harry nie stworzył horkruksa, bo nie dałby rady, poza tym kiedy niby go stworzył?
Napisałam, że wtedy gdy miał 1 rok. A Rowling popełnila kilka błędów, nawet sama się do tego przyznała.
Revenclaw
12-13-2010, 15:53
Odpowiedź na tego horkruksa masz w pkt 2.
Poza tym nie napisałem, że Rownling nie popełniła żadnego błędu.
Samo stworzenie horkruksa wymaga posiadania olbrzymich umiejętności magicznych.
Lunaa Lovegood
12-13-2010, 17:40
Dobra, Harry nie stworzył horkruksa, bo :
1. Nie zabił człowieka, tylko jego dusze (jakby Vold nie miał horkruksow to by wtedy umarł)
2. Nie rzucił zaklęcia (miał 1 rok i nie wie jak to sie robi)
Więc.... co stworzył? czy to się jakoś nazywa? Albo czy ja sie dopatrzyłam czagoś, co powinno mieć nazwe, czy to poprostu nie zostalo nazwane..?
Revenclaw
12-13-2010, 21:24
Po prostu Harry był horkruksem, przez co Voldemort był zależny od Harry'ego, a Harry od Voldemorta. Dokonaj perwersji! Bo ciągle starasz się myśleć, że to Harry stworzył horkruksa, a nie odwrotnie.
Lunaa Lovegood
12-14-2010, 12:14
Przeciez ja wiem, że to Vold stworzył horksruksa !!. Tylko pytam, czy to się jakoś nazywa, to, co zrobil harry, czyli zabił jego cząstke JEDNOCZESNIE stając się horkruksem !!!!!!!
DAGA POTTER
03-19-2011, 16:34
Harry nie zrobił nic i był pewny że umrze, ale ta właśnie jego odwaga i to, że nie próbował się bronic go uratowało. Ma to tez powiązanie właśnie z tym że Voldemort użył jego krwi no wszystko macie w rozdziale tym gdzie Harry rozmawia z dyrektorem na Kings Cross. Napradę to nie był błąd Rowling. Takie jest moje zdanie.
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.