View Full Version : Który rozdział jest najlepszy?
Który rozdział siódmego Harry'ego Pottera jest wg. Ciebie najlepszy?
A autor tematu sam się nie wypowie bo i po co, prawda? Jak już zakłada się jakiś temat to wypadałoby napisać coś sensownego... Li.
Hmm... Malfoy Manor, czyli bodajże rozdziału dwudziesty trzeci. Co mi się w nim podobało? Miejsce akcji. Obecność śmierciożerców, ze szczególnym uwzględnieniem Draco i torturowanie Hermiony. Tym ostatnim Rowling pozytywnie mnie zaskoczyła, czegoś takiego się po niej nie spodziewałam. No i pierwsze rozdziały były całkiem niezłe. Spotkanie śmierciożerców i Voldemorta... ahh... takie realistyczne, dokładnie takie jak sobie wyobrażałam. No i słynne "Nagini, obiad..." xD.
Mam rozterkę... Z jednej strony Dwór Malfoyów. Za ten klimat i wszystko o czym wcześniej pisała moja Limonka z małym minusem za styl ucieczki... Trochę naciągane i naiwne no ale niech będzie.
Z drugiej strony akcja w Hogwarcie za atmosferę, kłócące się ze stereotypami rozwiązania i opis salony Krukonów.
Chyba jednak zdecyduję się na opcje pierwszą.
Na prośbę administratora umieszczam tu moją opinię:
Moim zdaniem, najlepszy jest rozdział 33, pt. "Opowieść Księcia". Wyjaśnia on całą niechęć Snape'a do Harry'ego oraz wyjaśnia przyczyny śmierci Dumbledore'a. :D
Black Lady
08-11-2007, 16:52
hmm..najlepsze rozdzialy to wg mnie
"the silver doe" - 'stylowy' powrot Rona :)
"Kreatcher's Tale" opowiesc Stworka duzo wyjasniala i no coz...po prostu mi sie podobala
"Prince's Tale" te sceny z dziecinstwa Snape'a byly swietne, tak samo jak wyjasnienie zabicia Dumbledore'a :) wreszcie polubilam Snape'a ;)
aha fajny byl jeszcze opis domu Luny w "Xenophilius Lovegood" ;):)
jetinajt
08-12-2007, 10:53
Mi najbardziej podobały się ostatnie rozdziały w Hogwarcie. Zwłaszcza ten w którym Neville zabił Nagini. Przemiana Nevilla jest zresztą chyba najbardziej zaskakująca w całej serii.
Mi najbardziej podobał się rozdział 25, w którym po raz pierwszy możemy zobaczyć naprawdę szczęśliwego Remusa, gdy mówi wszystkim obecnym w domu Billa i Fleur oTeddy'm. Ten fragmęt podobał mi się najbardziej, bo w końcu Remus znalazł trochę szczęścia. No i rozdział 11 , choć niepowinien bo Remus strasznie cierpiał i był w rozterce, ale ten rozdział pokazuje nam, że Remus jest w stanie poświęcić się całkowicie dla dobra osób które kocha, oraz, że Remus przez wiele lat cierpiał w samotności i że boi się stracić bliskich:(
agatqa92
08-19-2007, 17:23
A mi się podobała cała książka :D a że mowa tutaj o rodziałach to przede wszystkim:
-opowieść stworka, kiedy byli w byłym domu Syriusza, a obecnym Harrego. To chyba 10 rozdziiał :) świetny moment kiedy Harry wszedł do pokoju swojego ojca chrzestnego.. zdjecia, listy itp :)
-opowieść księcia (o ile pamietam 33 rozdział) z wiadomych powodów :) Wyjaśnienie tych całych dziwnych "zbiegów okoliczności" ;)
weronika_151
08-21-2007, 16:19
Mi najbardziej podobał się rozdział 33, pt. "Opowieść Księcia". Powody chyba są oczywiste a mianowicie wyjaśnienie śmierci Dumbledora. Dzięki temu rozdziałowi w końcu polubiłam Snape'a. :)
Oczywiscie ostatnie rozdzialy walka o hogwart i hmm nazwijmy to "pojedynek" Harrego i Voldiego. Bardzo mi sie podobal sposob w jakim Harry wyprowadzal Voldemorta z rownowagi :D podobal mi sie takze rozdzial o wspomnieniach Snape'a oraz King Cross
LunaMadness
08-31-2007, 17:57
1) The Prince's Tale w związku z moim uwielbieniem Snape'a
2) Kreacher's Tale był zaskakujący i wspaniały
3) The Dursleys Departing bardzo zabawny
Tomasz - 94
09-30-2007, 13:05
Mi się bardzo podobały pierwsze rozdziały. To spotkanie śmierciożeców, siedmiu Potterów i ten rozdział w którym Kingsley był zaskoczony, że Voldemort potrafi latać
HermionaBlack
09-30-2007, 16:27
jejku... wszystkie se reeeeeeeeeeeewelacyjne,ale pomyslmy... hmmm... Bitwa o Hogwart i Opowiesc Ksiecia ... tak chyba te wlasnie :) jakos najbardziej mnie poruszyly :) ale nie ulega watpliwosci,ze cala 7 czesc jest fantastyczna :)
Blubottle
10-25-2007, 08:23
Cała książka niosła ze sobą nieuchronny koniec sagi Harry Potter, dlatego gdy skączyłam czytać, ostatnią kartkę i nic już nie miało mnie zaskoczyć, łzy pociekły mi po polikach.
Nadal trochę mi żal, bo przedziwna, magiczna opowieść, wpłynęła na moje życie i w jakiś dziwny sposób, była cząstką mnie samej. Wiele nauczyłam się od bohaterów, czarującej powieści pani Rowling-
i od zapalczywego Rona o rudych włosach, inteligentnej Hermiony, olbrzyma Hagrida i oczywiście Harrego, ktory jest i będzie moim piorytetem; odwagi i męstwa.
Z tego łatwo można wywnioskować, że Deathly Hallows to aktualnie moja ulubiona książka.
Nalepszymi rodziałami, które mnie najbardziej poruszyły i wywołały ekscytację były-
- akcja tocząca się w grodzie Malfoy`ów, bo doskonale współgrała z moimi wyobrażeniami.
- Malfoy Manor i zaskakujący motyw torturowania Hermiony, którym mnie pani Rowling pozytywnie zaskoczyła, bo był to niespodziewany zwrot począcej się akcji.
- opowieść Stworka i jego późniejsza wierna słóżba Harr`emu.
oraz konczące opowieść rodziały, prócz Epilogu, który mnie niebywale rozczarował.
Serpensortia
10-25-2007, 09:45
Ulubione rozdziały? Hmmm...
-Prince's Tale
-Malfoy's Manor
I to tak chyba na tyle XD
Carola3000
11-05-2007, 18:03
Oczywiście odpowiem tak jak niektóre osoby wczesniej, Opowieść Stworka, Wyjaśnienie Księcia Półkrwi. Jednakże bardzo mi sie podobał moment jak harry idzie przez Zakazany las na śmierć (później to że zmartwychwstał strasznie mnie zirytowało) oraz uratowanie przez Zgredka przyjaciół z domu Malfoy'ów
Lily Snape
11-06-2007, 17:37
Cała książka była super, ale najbardziej podobał mi się rozdział "Opowieść Księcia", "Malfoy Manor". Podobają mi się tylko trochę bardziej od innych, nawet niezauważalnie. Jednak te bitwy o Hogwart, te uczucia Harry'ego... wszystko było tak opisane, że aż mi tchu zabrakło.
fan Lupina
11-13-2007, 22:49
Pdobało mi się
1 Bitwa o Hogwart
2 Opowieści : Snapea i Stworka
3 The Sheel Cotage
4 Malfoy Manor
Hermiona HP
02-07-2008, 09:28
Mi się najbardziej podobał rozdział dwudziesty trzeci "Dwór Malfoya" na ogół tam się najwięcej działo, po przeczytaniu całej książki czytałam ten rozdział jeszcze przynajmniej z trzy razy, ogólnie jest najlepszy O i jeszcze mi się podobał rozdział "Bitwa o Hogwart"!
Pare rozdziałów było ciekawych, chyba zwłaszcza te gdzie akcja była napięta. 7 Potterów, dla mnie ciekawe bo od razu coś sie działo, w domu Malfoyów, U Gringota i Bitwa o Hogwart. Z tą Nagini tez może być. :]
Black_girl
02-08-2008, 21:56
Najbardziej podobał mi się rozdział "Opowieść Księcia", zdziwiło mnie w nim, że Harry całkowicie pogodził się z tym że ma umrzeć, że Dumbledor zaplanował to i ,że Harry musiał znienawidzić Snapa bo przez cały czas myślał że to on zabił Dumbledora ;/ I bardzo lubię też "Znowu w Zakazanym Lesie" najlepiej zapamiętałam ten rozdział ;), rozpłakałam się gdy go czytałam.
bartek1st
02-08-2008, 22:29
hmm... najbardziej to mi się podobał chyba rozdział 19 (Srebrna łania). Powrót Rona, niszczenie horkruksa. Ale te które wymieniacie takie jak "Dwór Malfoya", czy "Bitwa o Hogwart" również były super.
dawcio930
02-08-2008, 22:45
"Bitwa o Hogwart" - aż dreszcze przebiegły mi po plecach, gdy słyszałem ten piskliwy i zimny głos: "Wydajcie mi Harry'ego Pottera, Macie godzine" SUUUPER!!
"Dwór Malfoya" - coś w nim jest, że przyciąga:)
"Komisja Rejestracji Mugolaków" - po prostu lubie jak Rowling pisze o Umbridge...
"Dolina Godryka" i "Sekret Bathildy" - jedne z mroczniejszych rozdziałów Insygnii
"Bank Gringotta" - podobał mi się ten plan zdobycia czarki Helgi Hufflepuff
... to tyle:)
Ksiaze_Pol_Krwi
02-08-2008, 23:08
Dla mnie fajne były, Bitwa o Hogwart i Opowieść Księcia ten ostatni zmienił moje nastawienie do Snapea, wcześniej nie myślałem o nim zbyt pozytywnie ale szanowałem za wiedzę jaką posiada. Bo zgodzicie się że jest naprawde wielka.
kasienka930
02-19-2008, 19:44
Mnie się najbardziej podobał rozdział keidy śmierciożercy przyprowadzili do domu Malfoy'ów Harrego, Hermionę, Rona i resztę. Podoba mi się ich walka, ucieczka i poświęcenie Zgredka. No i ewentualnie walka w Hogwarcie, ale nie samego Harrego i Voldemorta bo tym się zawiodłam, ale kiedy nauczyciele i uczniowie walczą, a Harry czyni swoją powinność ^^
Hermiona1334
07-11-2008, 20:48
Moim zdaniem wszytskie rozdzialy są super ale najlepsze to:
*Opowieść Księcia-jest wzruszający i wiele wyjaśnia
*Opowieść Stworka-tu również wyjaśnia się wiele rzeczy
*Dwór Malfoy'a-bardzo dynamiczna akcja nie mówiąc już o odwadze Zgredka
*Bitwa o Hogwart-chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego
*The Silver doe-powrót Rona
*Poległy wojownik:wzruszający i pełen akcji rozdział
*Komisja Rejestracji czarodziejów mugolskiego pochodzenia:utarcie nosaUmbridgexD
*Życie i kłamstwa Albusa Dumbledore'a:ze względu nażyciorys Dumbledore'a i możliwość poznania jego życia i rodziny
Wiem,że dużo tych rozdziałów napislam no ale poprostu już tak mam.Cała książka jest THE BEST!:D
harrylosiek13
07-14-2008, 16:15
Mi najbardziej podoba się rozdział ,,Siedmiu Potterów'', ponieważ był to jeden z tych rozdziałów, które trzymały w napięciu! kiedy go czytałem cały czas zastanawiałem sie kto zginie!
Mi najbardziej podobały się dwa rozdziały. Pierwszym jest ,,Bitwa o Hogwart". Dzieje się dużo, wielka walka między Śmierciożercami, a Zakonem Feniksa. Drugim jest ,,Opowieść Księcia". W tym rozdziale dowiadujemy się wszystko o Severusie. Całą tajemnica jego postaci zostaje ukazana w tym właśnie rozdziale.
29.Zaginiony Diadem i 30 Ucieczka Severusa Snape'a, ten moment kiedy wściekły Harry rzuca crucio na Alecto Carrow gdy ona spluwa na Minewre, a potem konfrontacja z Księciem Półkrwi:D
,, Opowieść Księcia" najbardziej mi się podoba. Wiele wyjaśniła, a to lubie najbardziej:) No i okazalo się , że Snape jest dobry, a ja miałam nadzieję że tak będzie od początku;)
KaskaPMNokturn
07-19-2008, 15:49
''Opowieść księcia'':) Zawsze lubiałąm Snape'a i po 6 części nie do końca byłam przekonana że on mógł zdradzić Dumbledora... a w tym rozdziałe pisarka rozwiała moje wątplwości:). Pozatym miło było czytać wspomnienia Snape'a.
MarlenQa
07-20-2008, 00:27
Hmm..Ja mam parę ulubionych rozdziałów. Więc: Jest to rozdział 3 w którym Harry żegna się z Dursley'ami. Gdy książkę czytałam po raz pierwszy, przyznam szczerze, że Rowling mnie zaskoczyła w jaki sposób opisała pożegnanie Harry;ego z Dundleyem. To było świetne, że pokazała go z innej strony (Dudley'a). Następny to rozdział 10 - ''Opowieść Stworka''. I tu po raz kolejny Rowling pokazała nam postać z innej strony. Mam tu oczywiście na myśli Stworka, którego przmiana była wielka. Kolejny to rozdział 12 - ''Magia to potęga''. Bardzo mi się podobał ten rozdział o wyprawie do ministerstwa. Miał w sobie trochę akcji itd xD Kolejny to rozdział 33 - ''Opowieść Księcia''. Mój ulubiony rozdział przeczytany ze wszystkich 7 tomów. Jest poprostu świetny. W nim wyjaśniono wiele wątpliwości które niektórzy mieli po przeczytanie 6, lub nawet 1 tomu Harry'ego Pottera. No i ta wzruszająca scena w której dowiadujemy się, że Snape, który w książce był przedstawiony, jako niemiły i budzący grozę nauczyciel przez całe życie kochał matkę Harry'ego. To było tak piękne, że to szok^^ Za każdym razem jak to czytam, to płacze. No bo, kto by się nie wzruszył? x)
Według mnie najlepsze są te rozdziały, które wszystko tłumaczą i te, w których wszystko się roztrzyga. Do tych pierwszych zaliczam "Opowieść Stworka", "Życie i kłamstwa Albusa Dumbledore'a", "Opowieść Księcia" i "King's Cross", a do tych drugich oczywiście "Luka w planie"
Herma155
08-02-2008, 11:05
Mi podobały się nastepujące: ,,Opowieści Stworka" bardzo lubie tego małego skrzata, szkoda że zginoł:( ,,Dwór Malfoya" za klimat, choć ta ich ucieczka była mało realistyczna:) i ,,Opowieści Księcja" ten rozdiał duzo nam wszystkim wyjaśnia:)
Trochę mam tych ulubionych rozdziałów :D
1. Dwór Malfoya- woooooow! Tutaj Rowling naprawdę się postarała. Szybka akcja, torturowanie Hermiony (okrutne, ale świetnie napisane, byłam naprawdę przerażona), straszna Bella... Jedynie ucieczka nieco naciągana.
2. Bitwa o Hogwart - ach, ta atmosfera! Voldi przemawiający zimno i dobitnie, obrona zamku wszelkimi możliwymi środkami, zamieszanie i akcja... a pośród tego Wielka Trójca i horkruksy :D Super...
3. Opowieść Księcia - wiele wyjaśnił. Poza tym Sev okazał się w końcu dobry! :) Chociaż ta jego miłość do Lily... Trochę to przesłodzone.
4. Zycie i kłamstwa Albusa Dumbledore'a - ach, kocham książki! :D Ciekawy był ten fragment biografii, ciekawy.
5. Opowieść Stworka - fajnie, że skrzacik w końcu pokazał inną twarz :D Bardzo go polubiłam po przeczytaniu tego rozdziału.
6. Srebrna łania - super :) Zniszczenie horkruksa i ten napad szału Hermiony... :D
7. Magia to potęga - podoba mi się ten tytuł :P Akcja w ministerstwie ciekawa.
Snivellus
08-05-2008, 13:45
Ogólnie ostatnie rozdziały w książce - czytałam tak szybko, że aż mnie oczy od przerwacania zaczynałOy boleć! A na fragmencie, gdzie Harry użył kamienia wskrzeszenia wyłam jak głupia; Opowieść Księcia też mnie bardzo wzruszyła, a przy okazji w końcu wyjaśniła nienawiść Snape'a do Harrego oraz pokazała, że mimo to Snape cały czas działał dla jego dobra z miłości do jego matki.
Opowieść Stworka, Dwór Malfoy'a też super... zresztą cała książka mi się podobała! Aaa no i jeszcze te, w których pojawiał się Lupin - i który w końcu zaznał trochę szczęścia, szkoda że na tak krótko :(
Angela Johnson
08-08-2008, 17:03
Mi się najbardziej podobał rozdział "Opowieść Stworka", ale nie dlatego, że Stworek tak się po nim zmienia, ale ze względu na Regulus'a. Zawsze intrygowała mnie ta postać, szczególnie "po tym medalionie" a teraz już o nim więcej wiem i jest drugą osobą na liście moich ulubionych bohaterów. =)
kristal16
07-30-2009, 18:51
Wiele było tych rozdziałów ale przoduje "Malfoy Manor", zaraz za nim "Opowieść księcia", a na trzecim "Zycie i kłamstwa Albusa Dumbledore'a":)
1.Srebrna łania - Harry zdobywa miecz Gryffindora i rozwalają horkruksa, pro :p.
2.Opowieść Księcia - Wychodzi na jaw prawdziwa tożsamość Snape'a i plan Dumbledore'a co do Harry'ego.
3.Opowieść Stworka - Dowiadujemy się kim był R.A.B.
To taka moja lista 3 najlepszych.
Wg mnie wszystkie są dobre:). Można wyróżnic Opowieśc Księcia, Bitwę o Hogwart no i Dwór Malfoyów.
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.