PDA

View Full Version : Zaklęcia Niewybaczalne

mooll
11-24-2009, 15:27
Wszyscy (tak zakładam, bo raczej po przeczytaniu sagi, takie rzeczy się wie), znają Zaklęcia Niewybaczalne. I raczej się orientują, co one oznaczają.

Imperius - ktoś, kto rzuca urok, ma we władaniu umysł człowiek, na którego rzucił czar. Dlatego może kontrolować wszystkie czynności takiego osobnika, który z kolei nie będzie niczego pamiętał.

Cruciatus - to czar, który torturuje i sprawia niewyobrażalny ból.

Avada Kedavra - zabija.

Pytanie, na czym polegają owe tortury w Cruciatusie? Szarpią nerwy, ściskają mózg, ranią serce? To może przenośnia, ale w jaki sposób torturuje owe zaklęcie? Zastanawialiście się może?

To samo dotyczy Kedavry. Umiera wówczas mózg, serce? W jaki sposób? Jo opisywała ludzi po Kedawrze, tak iż żaden mugol nie był w stanie stwierdzić przyczyny zgonu. Denaci byli zdrowi. Może prócz tego, że nieżywi.

Nie zastanawialiście się nad tym?

Biel
11-24-2009, 17:24
Myślę, że wszystkie te zaklęcia są związane z mózgiem, a dokładnie z podświadomością, jak wiadomo sugerując coś człowiekowi dzięki podświadomości może on to odczuć. Wyszkoleni ludzie za pomocą hipnozy potrafią umieścić w naszej podświadomości wizje i obrazy których nigdy nie przeżyliśmy, ale później jesteśmy przekonani, że są to nasze własne wspomnienia. Pewnie tak samo działają niewybaczalne, zakrzewiają w umysłach wymagane reakcje, a mózg wysyła odpowiednie bodźce i tyle.

Podejrzewam, że dlatego są niewybaczalne, bo są w stanie sterować umysłem człowieka, a nie tylko na ich skutek. W końcu zabić można i expeliarmusem, a jest dozwolonym zaklęciem.

Iluzjonista
11-24-2009, 17:48
Pytanie, na czym polegają owe tortury w Cruciatusie? Szarpią nerwy, ściskają mózg, ranią serce? To może przenośnia, ale w jaki sposób torturuje owe zaklęcie? Zastanawialiście się może?

Mam fragmenty:

"Harry poczuł taki ból, jakiego jeszcze nigdy w życiu nie doświadczył. Kości płonęły mu ogniem, głowa pękała wzdłuż blizny na czole, oczy potoczyły się do wnętrza czaszki (...)"

"Rozpalone do białości noże przeszywały każdy cal jego skóry, głowa pękała mu z bólu, krzyczał, krzyczał, krzyczał tak, jak jeszcze nigdy nie krzyczał w całym swoim życiu..."

Nie wiem, czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale w każdym razie zaklęcie zadaje ogromny ból, coś w rodzaju zadawania fizycznych ran bez dotyku. Odczuwanie takiego bólu.

anetta92
11-24-2009, 18:03
1.Cruciatus
Według mnie to zaklęcie sprawia ból fizyczny, który ma wpływ na mózg ofiary. Wystarczy popatrzeć na rodziców Neville'a.
Ja wyobrażam sobie to zawsze jak porażenie prądem albo (mimo, iż dokładnie nie wiem jak to jest) z odtruciem na odwyku, kiedy boli każda część ciała. Patrz fragmenty Iluzjonisty.

2.Avada Kedavra
Wydaje mi się, że to zaklęcie zatrzymuje serce. Po prostu nagle przestaje bić, jak np. po porażeniu prądem. Nie ma to nic wspólnego z mózgiem, jak to stwierdziła Biel. Oczywiście mogę się mylić, ale dla mnie to jest odpowiedź od samego początku kiedy się spotkałam z Zaklęciami Niewybaczalnymi.

Żeby je rzucić trzeba tego "chcieć". Tylko prawdziwa chęć rzucenia zaklęcia i zadania komuś bólu jest warunkiem całkowitego ich zadziałania. I kolejny raz powiem, że nie ma to nic wspólnego z mózgiem. Chęć, nienawiść, złość są czynnikami, które pomogą w rzuceniu Z.N.

Biel
11-24-2009, 18:33
Wydaje mi się, że to zaklęcie zatrzymuje serce. Po prostu nagle przestaje bić Też nad tym myślałam, tyle, że mugole nie mogą rozpoznać przyczyny śmierci po zaklęciu, a gdyby serce przestało po prostu bić w autopsji mogłoby to być sklasyfikowane jako zawał.

Tak myślę:P

anetta92
11-24-2009, 18:41
a gdyby serce przestało po prostu bić w autopsji mogłoby to być sklasyfikowane jako zawał.

Tak myślę:P

Dlatego też szukałam w internecie i książkach o medycynie informacji o zawale. Zwykły, młody człowiek NIE MOŻE umrzeć na zawał bez wcześniejszych chorób serca. Poza tym 3 osoby, które jednocześnie umarły na zawał? Nie;P
W książce określono to śmiercią "ze strachu", może to sugerować zawał, ale u osób chorych lub starszych.
Prawdopodobnie ktoś komu nie zależało na docieknięciu prawdy, napisała by "zawał". ;] Ale my jesteśmy dociekliwi ^^

Biel
11-24-2009, 21:54
Ale my jesteśmy dociekliwi ^^No i dobrze uczymy się w ten sposób;)

Nau
11-24-2009, 22:47
Osobiście uważam, że zaklęcie te poprostu sprawiało fizyczny ból. Coś jak rozrywanie ciała.

Ron_Weasley
11-30-2009, 10:52
Ciekawe żeczywiście ale moim zdaniem zawał to nie jest poniewarz do zawału potrzebny jest skrzep krwi moim zadaniem to jest jakieś oddziaływanie na mózg człowieka poprostu mózg nakazuje wstrzymać akcje serca, oddech, itd.

Taki Owaki
11-30-2009, 19:57
Myślę, że pod wpływem zaklęcia komórki ciała po prostu umierają. Nie wiem jak, pewnie w jakiś magiczny sposób :P

Mariam
01-01-2010, 13:47
Myślę, że tego nie da się racjonalnie wytłumaczyć. W końcu to są CZARY!

Ginny_Weasley12
01-01-2010, 22:05
Zgadzam się z Mariam. Poza tym trzeba też znać anatomię człowieka i przyczyny smierci, oraz wymyślić jakąś neutralną, którą mógłby zrobić czarodziej.
Coś było w książce o tym, że ciała martwych były bez żadnego zranienia... Ludzie byly zdrowi, pomimo tego, że są martwi.
Nie wiadomo. To są czary, a na tym czary polegają. ; ]

AlastorMoody
01-24-2010, 21:55
Zaklęcia te sprawiają zarówno ból fizyczny jak i psychiczny.
Zauważył ktoś że Avada Kedavra brzmi podobnie jak Abra Kadabra?A w jaki sposób zabija ono człowieka?wiem że jeśli skoro autorka skojarzyła je z Abra Kadabra co znaczy "precz" może ono wypędzać duszę z ciała która przecież jest życiem. Ja tak to widzę.

pozdro

RiderHP
01-25-2010, 08:00
AlastorMoody

Avada Kedavra wcale nie jest skojarzona z Abra Kadabra. Avada jest z łaciny i oznacza "Nagła śmierć" czy jakoś tak.

Iluzjonista
01-25-2010, 11:29
Ależ jest związana z Abrakadabra, sama Rowling tak przyznała:

"Autorka przyznaje, że Avada Kedavra ma związek z formułą Abrakadabra." - Wikipedia, dokładniej tutaj - http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakl%C4%99cia_z_cyklu_Harry_Potter

Więc związek ma.

AlastorMoody
01-25-2010, 15:28
Iluzjonista.Dzięki za poparcie.
Abrakadabra znaczy dla epoki średniowiecza "precz" A tu cadaver po angielsku i łacinie znaczy trup.Więc można powiedzieć że też jest związek.

Michal93ns
02-08-2010, 13:33
A było jeszcze nie raz użyte zaklęcie "Crucio" Czy to nie ono torturowało ? A "Cruciatus" zabijało ?

A ja wyobrażam to sobie tak że jakby ktoś wbijał tysiące malutkich szpilek w twoje ciało...

Biel
02-08-2010, 14:10
A było jeszcze nie raz użyte zaklęcie "Crucio" Czy to nie ono torturowało ? A "Cruciatus" zabijało ?"Crucio" i "Cruciatus" to to samo zaklęcie. Tylko "Cruciatus" przyjęło się jako nazwa a "Crucio" hasło które trzeba wypowiedzieć do aktywowania zaklęć, prawdopodobnie Rowling wymyśliła to skrócenie dla ułatwienia czarodziejom życia:P

Tak samo jest z "Imperio" i "Imperius"

leniwa
02-16-2010, 18:06
A ja wyobrażam to sobie tak że jakby ktoś wbijał tysiące malutkich szpilek w twoje ciało...

najwierniejszy i najbliższy moim własnym skojarzeniom tortur Cruciatus, jest ich opis w "Szczęśliwych dniach w Piekle" i za każdym razem (przed ich przeczytaniem również) tak to sobie wyobrażałam. A skoro na początku CO była mowa o tym, że Riddle'owie wyglądali jakby umarli ze strachu, to wszystko wskazuje na mugolski zawał, ale jak ktoś słusznie zauważył - troje zdrowych ludzi, w tym jeden dużo młodszy nie może zejść w tym samym momencie na zawał ; ) ale wg mnie tak działa Kedavra - zatrzymuje pracę serca i mózgu jednocześnie.

Luna_Pomyluna_Lovegood
06-26-2010, 20:14
To może jak gdyby rościąganie ciała barrrrrrdzo mocno? Może tak jak gdyby ktoś bił cię a tobie poprostu nieleći krew... Poprostu tortury i cierpienie

Leszek240
11-19-2010, 17:04
Również się zgadzam, że zaklęcie Avada Kedavra po prostu zatrzymuje akcję serca i mózgu.
A co do klątwy Cruciatus - ofiara mogła to odczuwać jakby płonęła żywcem.

Lupin_Kasia
11-20-2010, 16:55
Pisało że to gorsze jest x>

Może to podrażnia wszystkie nerwy jakie są w ciele?

Lunaa Lovegood
12-09-2010, 21:03
O kedavrze był już taki wątek. Pisałam tam, jak w 7 części Harry przed pójściem do zakazanego lasu na zejście, obrócił kamień wskrzeszenia. Pokazali się jak wiadomo:Syriusz, James... Harry w pewnym momencie pyta: czy to boli? a Syriusz (czy ktoś) : to wcale nie boli. jest jak zasypianie tylko że szybciej. [jakos tak to leciało]

Lunaa Lovegood
12-09-2010, 21:04
AlastorMoody

Avada Kedavra wcale nie jest skojarzona z Abra Kadabra. Avada jest z łaciny i oznacza "Nagła śmierć" czy jakoś tak.

Tutaj się nie zgodzę. W książkach "dodatkowych" wielokrotnie ejst napisane, że właśnie jest skojarzenie z abrakadabra. jak znajde to napisze.

DAGA POTTER
03-19-2011, 13:26
Myślę, że przy cruciatusie (nie wiem dokładnie jak to napisać) człowiek czuje ból niewyobrażalny no bo przecież po zwykłym bólu nie traci się zmysłow i nie dziwaczeje, no można mieć jakiś uraz, ale ta klątwa to chyba coś więcej.

Lunaa Lovegood
07-21-2013, 20:56
Cruciatus sprawia ból psychiczny, to się dzieje w głowie. W 4 części Harry poczuł palenie w każdej komórce ciała, lecz wiadomo, że gdyby to się działo "naprawdę" miałby widoczne ślady na skórze - zaczerwienienia etc. Gdzieś o tym czytałam.