View Full Version : Anime
jetinajt
10-20-2008, 21:56
Wracając do lat młodości przeczesywałem internet w poszukiwaniu seriali anime, które oglądałem brzdącem będąc :P I powiem wam, że nawet znalazłem blog na którym ktoś umieścił Kapitana Dajmosa i Yattamana :D:D:D Ale znalazłem też inne oblicze anime reprezentowane przez serię Hellsing i powiem, że trzyma ona klimat. I tutaj moje pytanie, czy ktoś z was zna inne anime utrzymane w klimatach gotyku, punku, cyberpunku czy też post apokaliptycznych?
jetinajt
11-19-2008, 13:15
Jak nikt się nie chce podzielić to ja coś zaproponuje :P Jak macie chwile czasu to oglądnijcie anime Death Note, nie będziecie żałować.
PS. Tytuł tematu może odstraszający, dlatego powiedzmy, że do teraz temat nie nazywa się jak się nazywa, a jest ogólnie o anime. Jakie lubicie, co oglądacie, co polecacie.
PS.2 Sorry za double-posting, ale jakbym edytował to by pewnie nie przeskoczyło do góry w drzewku tematów :P
Kocham i uwielbiam Anime, w których pomieszany jest gatunek romansu z dramatem. Moimi ulubionymi filmami (niekoniecznie spełniającymi powyższe kryterium) są:
1. Vampire Knight (obie części): Cudna kreska, wspaniała historia. I to co najlepsze: Wampiry!
2. Ouran High School Host Club: Komedia jakich mało. Tamaki i bliźniacy mnie rozbrajają,a Kyouya spokojnie mógłby robić za wampira.
3. Zero no Tsukaima (wszystkie części): Ptrz wyżej. Louise mnie trochę wkurza, ale Saito i Guische całkowicie to nagradzają. Ciekawa fabuła, i świat fantastyczny doskonale odwzorywujący naszą rzeczywistość.
4. "Shugo Chara": Opowieść o poszukiwaniu prawdziwego "ja". Uczy, bawi i czasem denerwuje. Czego chcieć więcej?
5. Princess Tutu: Na początku wydaje się kolejnym przesłodzonym anime. Ale nic z tego! Historia ma sens, każdy z bohaterów ma własną niepowtarzalną historię i osobowość. Szczerze przyznam, że w czasie oglądania ostatnich odcinków płakałam jak bóbr.
Sarea, kocham Cię!!! xDDD
Ja właśnie wróciłam z obozu Manga-Anime i było cudownie. Uwielbiam Vampire Knight :), Host Club nie za bardzo. Lubię też Haruhi Suzumiję (czy jak to tam się piszę, nie mam kompletnie pamięci do nazw Anime...).
Kiedyś były dobre Anime jak Digiomny, a teraz nie ma czego oglądać.
Miałeś mnie nie dobijać^^... Nie ma co oglądać z Anime? Weś ty się zastanów nad tym co mówisz, okey? Spójrz sobie na posta Sareii, tam masz pięć podstawowych filmów Anime, w moim masz szósty, jak obejrzysz wszystkie odcinki zgłoś się - zrobię ci 100 - punktową listę rzeczy wartych obejrzenia.
No dobra, jest co oglądać, ale przedtem były lepsze, chociaż wszystko idzie na przód i filmy są coraz nowocześniejsze. Ja się wychowałem na Pokemonach, Duel Masters i Digimonach.
Anime.
Hah, każdy który lubi anime, powinien zacząć od Sailor Moon albo chociaż od Pokemonów. Tak... to klasyka :P
Cóż ja lubię?
1.Elfen Lied.
2.Higurashi no Naku Koro ni
3.Lucky Star
4.Neon Genesis Evangelion
5.Bleach
6.Death Note
7.Pokemon
8.Gilgamesh
9.Clannad
10.Full Metal Alchemist
Tyle z mojej TopListy :P
Jeszcze Zero no Tsukaima i Vampire Knight się obejrzało, ale.... wolę inne ^.^
A DM, digimony adventure, adventrure 2 i inne jeszcze też są fajne. Szkoda tylko, że odcinki na youtube sa po angielsku. Anime.
Co Ty masz z tymi Digimonami? Marna podroba Pokemonow.
Ja jestem obecnie w trakcie ogladania "Sailor Moon". Ogladalam to pierwszy raz, kiedy mialam 5 lat, a teraz sobie odswiezam ;] Dopiero teraz sie widzi caly urok tego anime. Obecnie jestem na drugiej serii i ostro sie wciagnelam. A melodia z pozytywki Mamoru tlucze sie po mojej glowie calymi dniami.
A propos Mamoru. To chyba byl ideal faceta dla kazdej malej dziewczynki. W sumie to dla mnie do tej pory nim jest =D
Podróbka ?? Co , hę ?
Oskarżali Digimony, że są podróbką ale niczego nei dowiedli. Były i będą najlepsze, jak dla mnie. Może uważasz je za podróbkę, ale ja nie. To moje ulubione anime i już.
Lady Mary Jane
02-15-2009, 22:10
Digimony? oO Dżizas, ja zawsze to za podróbkę uważałam i będę uważać. Pokemony były najlepsze z tych takich.
Ja też oglądam Sailor Moon! Ja też! Boskie! Najlepsze!
Pierwsze odcinki ogladałam ze zwyczajnej chęci przypomnienia sobie dzieciństwa razem z Claire. Obejrzałyśmy pięć i tak się zaczęło. Ona już tam na drugiej serii, pewnie na 70. odcinku (XD) a ja na nędznym 36. Ale już zdążyłam pokochać Mamoru aka Tuxedo aka Endymiona XD No i Jadeite! Bo mam słabość do blondynów =P Ale Nephrite wymiata i koniec. Ryczałam jak głupia, gdy umierał. Ale whatever - Sailor Monn tak, czy siak jest boskie.
http://images3.wikia.nocookie.net/sailormoon/pl/images//7/7d/Nephrite1.jpg<3
I obejrzałam dzisiaj pierwszy odcinek Elfen Lied. O mały włos nie umarłam ze śmichu. Lucy, czy jak ona tam ma na imię, wymiata. Krwawo, aj :D
I obejrzałam dzisiaj pierwszy odcinek Elfen Lied. O mały włos nie umarłam ze śmichu. Lucy, czy jak ona tam ma na imię, wymiata. Krwawo, aj :D - Tak, Lucy ;) I dobrze że obejrzałaś. Mnie się to osobiście podoba, polecam. A obejrzysz jeszcze jakiś odcinek? ;>
Digimony, chociaż ładne krajobrazy w nich i stworki, a fabuła. Ile odcinków oglądałaś Digimonów i Pokemonów>?
Lady Mary Jane
02-16-2009, 21:47
- Tak, Lucy ;) I dobrze że obejrzałaś. Mnie się to osobiście podoba, polecam. A obejrzysz jeszcze jakiś odcinek? ;>
Jazz, oczywiście, że obejrzę! Przecież to wymiata! Ale najpierw muszę obejrzeć Sailor Moon do końca, bo jak już coś zaczęłam, to muszę skończyć. Ale Elfen Lied muszę, muszę, bo ja Lucy od pierwszego odcinka polubiłam :D Lucy aka Nyu są boskie. Nyu wymiata :D No i Koyuta. Ogółem bardzo pozytywnie. Na pewno do tego wrócę.
Karolku, ja się zgadzam z Kerle, nie osłabiaj, dobrze? Wydymony były... Dziwne. Co mi po krajobrazach? Pokemony zawsze miały klimat. A Digimony... Ech. Nie to samo. W ogóle, kreska jakaś ch*jowa.
Vampire Knight bym sobie obejrzała. Ale nie wiem, jak. Wiem, że kumpel się tym interesował, także... Wszystko na dobrej drodze ;P
Może ty oglądasz wydymony, a ja digiomny. Jeśłi uważasz, że lepsze są pokemony to dobrze, to twoje zdanie.
Hermiona1334
03-04-2009, 17:10
Oto moje ulubione anime:
*Oban Star Racers(niegdys leciało na Jetix)
*Shaman King(to chyba wszyscy znają)
*W.I.T.C.H
*Pokemon
*Sailor Moon
Kiedyś w seriach 1 - 4 pokemony były jakieś inne, lepsze,
większze, a teraz małe kolorowe, czego nie lubię.
Gdzie jeste ten chalizard, blaistiose, magmar ??
Nie znoszę anime. Toleruję i lubię jedynie dwie: Kapitana Tsubasę i Beyblade.
Miałem podobnie jak LMJ, że zacząłem oglądać Tsubasę ze względu na wspomnienia z dzieciństwa (no i po trochu za namową 23-letniego brata ciotecznego ;)). Jeju, nic z niej nie pamiętałem! A teraz podziwiam Kojiro Hyugę, Aoi Shingo, Hikaru Matsuyamę i Taro Misakiego.
Beyblade`ów już nie oglądam. Nie wciągnęły mnie tak jak Tsubasa.
Pamiętam Beyblade, o ile tam walczyli za pomocą tych krążków. BArdzo fajne, ale dawno temu je ostatni raz oglądełem, jedynie co to ktoś może obejżeć je na yt po angielsku.
DeathlyFly
08-04-2009, 13:35
To były czasy, gdy przychodziłem ze szkoły ( podajże 2,3,4 klasa), siadałem przed TV i oglądałem na POLSACIE Beyblade, Pokemony lub Digimony, chciałbym powrócić do tych czasów. Ale trza iść dalej.
Lucas_1995
08-04-2009, 20:27
Też pamiętam te czasy, zresztą w moim przypadku tak jest cały czas, tylko teraz coś iinego oglądam.
A z tych bajek co pamiętam to tylko:
- Pokemon (Indigo Leauge, Johto Journeys i ta seria z pomarańczowmi wyspami [wiem bo bratu musiałem załatwić])
- Power Rangers (Ta pierwsza seria Mighty Morphins?? Ta Alfa ten robocik, i tam dalej oglądałem Dino Thunder)
- Hmmm...Jakieś tam wieczorynki
- SMERFY !!! xD
- Beyblade
- aaaa Yu-gi-oh ! hehe kto kojarzy tą bajkę?
A mojemu bratu to zazdroszczę bo on mógł sobie jeszcze Dragon Ball oglądać na RTL 7 bodaj że.
A co do Digmon to ja zawsze to uznawałem za podróbkę (na początku chciałem obejrzeć ale potem podróba).
Skoro mówicie że takie fajne to chyba zacznę też Elfen Lied oglądać i mam zamiar Psyren przeczytać bo kuzyn bardzo poleca.
DeathlyFly
08-04-2009, 20:34
Powiedz mi dlaczego Digimony to podróba !
Czym tak przypominają pokemony, że każdy uznaje je za podróbę, he ?
Fabuła wogóle inna i o co innego tam chodzi, lecz nikt nie wie o co tam chodzi.
Lucas_1995
08-14-2009, 01:31
Hehe jest bardzo zbliżone do pokemonów, pewnie dlatego...
DeathlyFly
08-14-2009, 10:27
Nie wiem co tam jest takiego, jak w pokemonach ? Potworki ? Ok, ale w Digimonach jest dużo form, rookie, champion i inne. Fabuła taka, ale w Adventure 01 :
Legenda głosi, że gdy nad Cyfrowy Świat nadejdzie widmo zagłady przybędą do niego bohaterowie z innego świata. Wraz ze swymi Digimonami i mocą pozwalającą na ich ewolucje uratują Digital World przed zniszczeniem. Ten czas właśnie nadszedł. Taichi, Yamato, Mimi, Sora, Takeru, Koushiro i Jou spędzają wakacje na letnim obozie. Nagle podczas słonecznego dnia zaczyna padać śnieg i pojawia się zorza polarna. W czasie, gdy dzieci obserwują te zdarzenie spada na nie 7 tajemniczych przedmiotów, którymi są Digivice. Nasi bohaterowie przenoszą się do nieznanego im świata zwanego Digital World. Spotykają tam 7 Digimonów: Koromona, Tsunomona, Tanemona, Pyocomona (eng. Yokomon), Tokomona, Motimona i Pukamon (eng. Bukamon), z którymi się zaprzyjaźniają. Po pokonaniu swojego pierwszego wroga, jakim był Kuwagamon i ewolucji ich Digimonów w nowe, silniejsze stworki zagubione dzieci starają się znaleźć drogę powrotną do domu podróżując po miejscu zwanym Wyspą Plików. Podczas walk z kolejnymi Digimonami owładniętymi przez siły zła dowiadują się, że są Wybranymi Dziećmi, które zostały sprowadzone do Digital World w celu ocalenia go przed nadchodzącą wizją zagłady.
A w pokemonach jest liga i ma się 6 max poków, a nie 1. Ale nie kłóćmy się.
Pamiętam jak miałem na kasecie 6 lat temu wszystkie odcinki 1 i 2 serii, Kanto i Wyspy Pomarańczowe.
Powoli zaczynam się przekonywać do anime. Nigdy bym nie przypuszczał, a tu proszę...
Tsubasę obejrzałem do 90 odcinka, czy trochę tam dalej, teraz oglądam końcówki na AXNie Sci-fi (za późno wracam ze szkoły, by oglądać całe odcinki). Równocześnie oglądam Captain Tsubasa Shin, kontynuację I serii. Obejrzałem już CT road to 2002, ostatnią emitowaną w Polsce serię.
Beyblade`y zacząłem oglądać, ale zaciąłem się na piątrym odcinku i na razie odpuściłem.
Trzecie anime, które zacząłem oglądać to Detektyw Conan. Leci na AXN Sci-fi tuż po Tsubasie, więc jakoś tak zacząłem to oglądać. Jest to ekranizacja mangi o licealnym detektywie Shinichim Kudo, który pod wpływem trucizny podanej przez pewnych opryszków... kurczy się do postaci dziecka ze szkoły podstawowej. Zmienia nazwisko na Conan Edogawa i wprowadza się do miejscowego detektywa pana Mouriego. Razem z detektywem mieszka jego córka, Ran, która kiedyś kochała się w Shinichim. W każdym odcinku Conan rozwiązuje jakąś zagadkę kryminalną...
Może nie brzmi jakoś zachęcająco, ale wciągnęło mnie. Zagadki są ciekawe, niektóre naprawdę świetne (Morderstwo w Górskiej Willi).
EDIT: Zacząłęm oglądać na You Tube kolejną serię CT, tym razem Captaina Tsubasę J. Kreska trochę dziwna, dubbing hiszpański (muchos gracias) i zmiana niektórych imion (Tsubasa to Oliver, a Wakashimazu chyba Richard), ale poza tym to wrażenia pozytywne. Zwłaszcza po pierwszych odcinkach z Aoi Shingo w roli głównej.
Jasminne
06-04-2011, 16:47
Uwielbiam anime, jednak mało serii oglądnęłam, bo zawsze brakuje czasu. A tyyyyle tytułów chciałabym zobaczyć..!
Przede wszystkim moja miłość od dzieciństwa to Sailor Moon ♥.
Po drugie, moje ulubione anime to Elfen Lied i Higurashi no Naku Koro Ni. Przez pierwsze cztery odcinki miałam zrytą psychikę i leżałam w wannie myśląc o tym, co będzie dalej i czy ja chcę to na pewno wiedzieć.
Poza tym wciągnęło mnie ef ~ a tale of memories i ef ~ a tale of melodies. Wzruszające anime.
Ach, no i jakbym mogła zapomnieć o Kuroshitsuji... Yessss, my lord!
Jestem w trakcie oglądania X, zapowiada się ciekawa fabuła (a byłaby jeszcze ciekawsza, jakbym nie oglądała tego anime przez 2 lata i pamiętała poprzednie odcinki, ale pomińmy to;p). I Lucky ☆ Star... jakieś totalne odmóżdżenie, ale takie coś też czasem trzeba oglądnąć:D.
Co sądzicie o psychodelicznych, surrealistycznych anime?
Mam na myśli tytuły jak: Angel's Egg, Cat Soup, Kigeki, Tsumiki no Ie (mega smutne..)
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.