PDA

View Full Version : Czy Lily kochała Jamesa?

lily1600
04-01-2008, 19:25
...czasami jak o tym mysle to cos mnie zciska w żołądku. Zawsze przedstawiali J i L jako wspaniałe małzeństwo. James poświecił sie dla niej i synka (oddał życie), a ona za niego wyszła. W 7 tomie jednak pojawił sie między nimi Sev.
I pojawia sie pytanie
CZY ONA NAPRAWDĘ KOCHAŁA JP? Nie chciała zrobić na złość Severusowi? Czy to darzyła Severusa tak samo skryta miłością jak on?

Mam nadzieję, że NIE. To by było okropne

Piszcie co o tym myślicie

:(

Gizmolina
04-01-2008, 21:14
Myślę, że Lily najpierw kochała się w Severusie, ale później kochała James'a. Przecież była jeszcze młoda- nie można się bujać w jednym chłopaku przez całe życie, szczególnie kiedy jest się nastolatkiem... :)

DVD
04-01-2008, 22:21
W rozdziale Opowieść Księcia, Dumbledore wspomina coś o późniejszej Ceremonii Przydziału, no i właśnie kluczowym momentem w życiu Severusa była właśnie ta ceremonia, gdyby Lily i Snape nie wylądowali w osobnych domach, zapewne Harry by się nie narodził...

__Cameron__
04-02-2008, 17:22
Tya. Moim skromnym zdaniem, Lily nigdy nie kochała Severusa. To był dla niej przyjaciel, tak jak Harry dla Hermiony, nie wiem skąd wam to przyszło do głowy. Może, choć nie jestem tego pewna, Severus darzył miłością Lily, ale ewentualnie to było w jedną stronę.
A co do Jamesa, to myślę że Lily go kochała, za dużo się tu nie rozpiszę bo nie wiem jak doszło do małżeństwa Lily z Potterem.

okta
04-02-2008, 20:29
Myślę że __Cameron__ ma rację...Lily zakochała się w pełni w Jamesie w 7 klasie...wcześniej jej się podobał ale ją denerwował...i znęcał się na Severusem!

Sev1302
04-03-2008, 10:11
Ja też sądzę, że Lily nie kochała Severusa jak mężczyznę tylko jak brata, był jej wielkim przyjacielem (broniła go). Myślę, że Lily pokochała Jamesa i tak już pozostało....

OLCIA
04-03-2008, 11:58
Lily napewno nie kochała Severusa, to James pozostal jej miłością. natomiast Severus byl tylko przyjacielem i tutaj napewno nic sie nie zmieniło

Krzychu_110
04-03-2008, 16:19
Sev1302 napisał/a:
Ja też sądzę, że Lily nie kochała Severusa jak mężczyznę tylko jak brata, był jej wielkim przyjacielem (broniła go). Myślę, że Lily pokochała Jamesa i tak już pozostało....

Zgadzam się..

PS:Sry że tak krótko ale wszystko co miałem napisać, napisała ona :)

MalaCzarna
04-03-2008, 20:25
Severus był pierwszą miłością Lily- wprowadził ją w magiczny świat, pokazywał coś co dotychczas było dla niej niedostępne.
James został jej mężem... to chyba mówi samo przez siebie.

lily1600
04-03-2008, 21:03
Ja też tak uważam...tylko po siódmym tomie wszystko sie tak zagmatwało.
Myślę, że mimo wszystko Sev nie był pierwsza miłością Lily. Rzadko kiedy się zdarza, że jak ludzie się przyjaźnią, potem są razem. Ron i Hermiona też się sprzeczali.

Bebiko
04-03-2008, 21:12
ja myślę, że Snape był dla niej tylko przyjacielem, ale najwyraźniej on sie w niej zakochał i to na maxa. W którejś części jest napisane, że Lily pokochała Jamesa dopiero jakoś pod koniec szkoły - 6, 7 klasa. A poza tym przecież gdyby wyszła za niego tylko, żeby zrobić na złość Snape'owi to nie miałaby z nim dziecka?

Lily06011
04-11-2008, 16:58
ja myslę, że Lily naprawdę kochała Jamesa inaczej by za niego nie wyszła. Sądzę, że Severus był dla niej tylko przyjacielem i niczym więcej. Naszczęście:) bo cheć już lubie Snapa to mimo wszystko do Lily bardziej mi pasuję James:)

nimfadora21
04-11-2008, 17:34
Lily06011 napisał/a:
ja myslę, że Lily naprawdę kochała Jamesa inaczej by za niego nie wyszła. Sądzę, że Severus był dla niej tylko przyjacielem i niczym więcej. Naszczęście:) bo cheć już lubie Snapa to mimo wszystko do Lily bardziej mi pasuję James:)

Całkowicie się z tobą zgadzam Lily. Lily Evans była spragniona magicznej miłości. Rodzice - mugole nie mogli jej tego zapewnić. Moim zdaniem, ona nigdy nie kochała Severusa, był dla niej zwykłym przyjacielem, który wprowadził ją w magiczny świat.
James był dla niej prawdziwym mężem.

herma2
04-11-2008, 21:29
Ja również uważam, że Sev był tylko bliskim przyjacielem Lily. Traktowała go jak brata. Można nawet powiedzieć, że kochała go ale tylko jak brata. Zupełnie tak jak Harry i Hermiona. Jamesa natomiast kochała szczerze i dowodem na to jest fakt, że pojawił się Harry

Hermiona1334
04-12-2008, 20:32
Najpierw kochała Snape'a,ale on używał czarnej magii więc ostatecznie wybrała Jeamesa.Sev po prostu nie umiał docenić miłości Lily do niego,choć bardzo jej pragnął.To bardzo wzruszający wątek:D

Lily_Luna
04-15-2008, 18:39
Tak jak kilka osób już pisało: Severus kochał Lily, ale ona go tylko lubiła. James znęcał się nad Snape'm, więc oczywiste było, że denerwował tym naszą panienkę Evans. W piątej klasie, kiedy Sev nazwał Lily szlamą, ta przyjaźń się zakończyła, a w siódmej klasie Ruda przekonała się do Pottera i wiadomo co dalej: wielka miłość, ślub i Harry.

Agusia Grenger
04-24-2008, 15:02
Moim zdaniem to Lily nigdy nie kochała Severusa. Wściekała się, gdy Potter mu dokuczał bo go lubiła i nie mogła patrzeć, jak Severusowi dzieje się krzywda, jak ktoś się nad nim znęca. Taka była i koniec... Kiedy Severus nazwał ją szlamą, przestała urażona. Potem chodziłą z Jamesem, który nie dokuczał już Severusowi ( przynajmniej nie przy niej) i pokochała go.

AlterEgo
04-29-2008, 01:10
Moim zdaniem Lily traktowała Snape'a jak sąsiada, jak kolegę.
Kolegę, który pomógł jej zrozumieć to, co się z nią działo zanim dostała list z Hogwartu.

W samym Hogwarcie Lily wzięła Snape'a w obronę przed dowcipnymi i dokuczliwymi kolegami. Jednak z czasem musiała dojrzeć, że dla Snape'a wartości Salazara Slytherina są bardzo wysoko postawione i swojej miłości postanowiła poszukać gdzie indziej. Ot, choćby u tego kawalarza Pottera, który (pamiętajmy o tym) był także "kimś" w Hogwarcie - mistrzem quidditcha! Dla 17-latki to partia w sam raz na resztę życia :)

Pzdr.

Miss Bagwell
04-29-2008, 11:16
Och, wiedziałam, że jak wyjdzie na jwa , że Sev się w niej kochał to ludzie odrazu będą mieli watpliwosci czy ona naprawde kochała Jamesa...:rol:
Moim zdaniem nie miała powodów by robić Severusowi na złość bo Lily to nie ten typ człowieka. Dla niej przyjażń była ważna i nie wychodziła by za kogos dla jaj by zrobić przyjacielowi na złość.

MarlenQa
07-21-2008, 23:02
Lily kochała Snape'a, ale jako przyjaciela, brata. Gdyby on dla niej zrezygnował z Czarnej Magii (wtedy się nie bardzo fascynował i zaczął ją uprawiać) i ze swoich ''kumpli'', to myślę, że byliby razem. Potem jednak, jak to powiedział keidyś Harry'emu Syriusz, James wydoroślał, a Lily się w nim zakochała i zaczęli ze sobą chodzić, a gdy mieli 20 lat narodził się Harry xD

lily1600
07-23-2008, 15:04
Czytałam gdzies, ze JKR powiedziała, że Lily była w stanie pokochać Severusa miłością romantyczną, ale gdyby nie fascynował się tak czarną magią, a dowodem miłości do jam,esa był jej patronus - łania

Panna Bella Fist
07-23-2008, 16:00
To dobre pytanie. Jakoś w książce nie zostało wytłumaczone, jak to się stało, że Lily pokochała Jamesa, choc pytał o to sam Harry. Pewne jest, że niezbyt za nim przepadała, a Snape był dla niej przyjacielem, nikim więcej...

szkarlatyna
07-23-2008, 18:50
MarlenQa napisał/a:
Lily kochała Snape'a, ale jako przyjaciela, brata. Gdyby on dla niej zrezygnował z Czarnej Magii (wtedy się nie bardzo fascynował i zaczął ją uprawiać) i ze swoich ''kumpli'', to myślę, że byliby razem. Potem jednak, jak to powiedział keidyś Harry'emu Syriusz, James wydoroślał, a Lily się w nim zakochała i zaczęli ze sobą chodzić, a gdy mieli 20 lat narodził się Harry xD

popieram w 98%, mam prawie takie samo zdanie na ten temat

aluss
07-25-2008, 18:40
Lili mogła na początku kochać Snape'a a potem ożenić się z Jamesem. Ile osób wychodzi za mąż za swoją pierwszą sympatię. Właściwie odpowiedzi na to pytanie udzielają Syriusz i Lupin w 5 części, kiedy Harry zdaje sobie to samo pytanie co my :D

Draco_123
07-25-2008, 19:10
Ale wy sie uciepiliscie tego naprawde, jak by ona nie mogla zmienic zdania albo pokochac Jamesa przeciez ludzie sie zmieniaja. Lupin mowi ze w siodmej klasie juz nie rzucal zaklec na wszystkich ludzi ale na Snape'a tak a Lilly malo o tym wiedziala. Ona poprostu go pokochala, a nie tak jak mowicie ze wyszla za niego na zlosc Severusowi

izka_cz
07-31-2008, 18:14
W ogóle co to za pytanie!? Czy Lilly kochała Jamesa??? Oczywiście, że tak!!! Nie wierzę, żeby mogła wyjść za kogokolwiek, w ogóle zrobić cokolwiek tylko ze złości na Snape'a. Zgadzam się z MarlenQą - ona kochała Severusa jak brata. Owszem były pomiędzy nimi kłótnie, ale tylko dlatego, że ona się o niego troszczyła i nie chciała aby wpadł w złe towarzystwo. Ale nigdy nie pałała do niego otwarcie nienawiścią. No może podczas tego incydentu nad jesiorem trochę się na niego wkurzyła, ale na pewno w końcu mu przebaczyła. A wracając do tematu - czy to, że miała z nim dziecko nie wystarczy jako dowód?

Dora06
08-08-2008, 14:51
Severus był jej największym przyjacielem. Z czasem on sam zniszczył tą przyjaźń przez swoje zachowanie. Ona go nigdy nie kochala. Jemesa pokochala naprawde bo inaczej by za niego nie wyszla, nie miała by z nim dziecka i nie byłaby z nim szczęśliwa.

Liluchna
08-09-2008, 11:28
ja myśle ,że .....gdy lily i J byli w piątej klasie to się nie lubili.Lili od kilku lat się przyjaźniła ze Smarkiem.A gdy byli na piątym roku to Sev nazwał Lily ,,Szlamą'' i wtedy ich przyjaźń sie skonczyła.A później pokochała Jeamsa. I to chyba tak było .....:rol:

Son Goku Potter
08-19-2008, 15:11
Rowling w wywiadzie mówiła że gdyby Severus zrezygnował dla Lily z czarnej magi i swoich kumpli to ona mogłaby go nawet pokochać a Severus myślał przeciwnie że jak zostanie śmierciożercą to jej zaimponuje i wtedy ona się w nim zakocha . Ale Lily nienawidziła czarnej magi tak jak James no i wyszło jak wyszło (całe szczęście ) :)

czarna_dalia
10-29-2008, 21:37
a ja uważam , że Severus nei był jej miłością. Lubiła go a pozatym była dobra więc go broniła. Conajwyżej był dla niej przyjacielem albo raczej mógłby być gdyby jej ne zrażał do siebie.

Luke James Potter
07-15-2009, 09:24
Myślę, że to była prawdziwa miłość. A Severus był po prostu złym człowiekiem. Chociaż jakby trafił do Gryfindoru, to myślę, że historia mogłaby potoczyć się inaczej.

Pan Krukon
07-21-2009, 18:57
Kochała ale później, gdzieś to tam pisało że poczuła do niego coś więcej chyba w późniejszych klasach albo po Hogwarcie.

OceanSoul
07-26-2009, 13:27
Severus był jej największym przyjacielem. Z czasem on sam zniszczył tą przyjaźń przez swoje zachowanie. Ona go nigdy nie kochala. Jemesa pokochala naprawde bo inaczej by za niego nie wyszla, nie miała by z nim dziecka i nie byłaby z nim szczęśliwa.

Zgadzam się.Szczególnie z zdaniem
"Severus był jej największym przyjacielem. Z czasem on sam zniszczył tą przyjaźń przez swoje zachowanie. "

A jak już mówiliście wcześniej James wydoroślał,Snape stał się śmierciożercą itd.... Myślę,że możemy ustalić odpowiedź na pytanie:
Czy Lily kochała Jamesa?
Odp.: Tak xD :):)

Lupin_Kasia
07-26-2009, 13:40
Ja jestem wielbicielką teori że James zmusił Evans do ślubu a ma z nią dziecko bo ją zgwałcił xD Wiem że to głupie ale nie lubiłam nigdy Jamesa Pottera :P Wolałambym żeby Lily była z Severusem :)

Chris99
07-26-2009, 15:37
Ja jestem wielbicielką teori że James zmusił Evans do ślubu a ma z nią dziecko bo ją zgwałcił xD Wiem że to głupie ale nie lubiłam nigdy Jamesa Pottera :P Wolałambym żeby Lily była z Severusem :)

Tak i oddałby za nią życie, a ona oddała by życie za syna który począł się bo James ją zgwałcił. Przecież samo to że James oddał życie za Lily i Harry'ego świadczy że ją kochał.

OceanSoul
07-26-2009, 20:14
No dokładnie^^
A ciekawa jestem kto by tu kogo zgwałcił,gdyby Lily była ze Snape'm.Skoro działał tak impulsywnie,że nazwł ją szlamą...
To kto wie,co by się stało gdyby nie chciała mieć z nim dziecka xD

Lupin_Kasia
07-26-2009, 21:57
Mówiłam... Wymyślam teorię. Czemu takie fajne babki znajdują takich facetów że aż żal xD Np. Hermiona, Ginny, Lily.. :|