PDA

View Full Version : Jak Wam się podoba okładka?

Which he Her
02-10-2008, 21:06
Mam tu na myśli polską wersję okładki ostatniego tomu o Harrym Potterze, według mnie jest najlepsza z tych które widziałem na świecie. Czekam na wasze opinie i zdania na ten temat. ;)

Trep
02-11-2008, 16:10
Każda książka(polska okładka) wyrażała bardzo dużo po przez symboliczne obrazki wplecione w okładkę, szczególnie w pierwszych częściach. W tej nowej jest jedynie Harry Potter oraz Voldemort. Rozczarowanie. Choć ta osrtatnia część wyróżnia się na tle raczej ciemnych poprzedniczek:P

dawcio930
02-11-2008, 17:28
Na pewno w Polsce są ładniejsze okładki niż w Anglii...

Podoba mi się, że VII część jest taka żółto-pomarańczowo-brązowa, gdyż ŻADNA z dotychczasowych okładek nie była w takich barwach:):)

Zauważyłem (i pewnie Wy też), że od I do III części okładnki były troszkę dziecinne... Ale od IV zrobiły się mroczniejsze:)

A nie podobało mi się to, że Czara i Książę mieli taką samą zieloną kolorystykę...
To tyle:)

pausia
02-11-2008, 20:50
Mi ta okładka się najbardziej podoba ze wszystkich 7:D
Podoba mi się właśnie to że wyróżnia się ona swym kolorem od innych, a pozatym na okładce jest pokazany wschód słońca co jest symbolem narodzin nowego świata- bez Voldemorta - i to też jest fajne w tej okładce:D

Co do tytułu nie zgadzam się z KochankaVoldemorta ponieważ uważam że jet on najlepszy ze wszystkich wspomnianych prze Polkowskiego.

Gizmolina
03-16-2008, 21:05
Ja mam pewne "wątpliwości"...:rol::
W pierwszej części okładka książki przedstawiała Harrego na miotle z kamieniem Filozoficznym w ręce. W drugiej, Harry z przyjaciółmi są w Komnacie Tajemnic. W trzecim tomie Potter i Hermiona lecą na Hardodziobie (w tle widać sylwetkę Syriusza). W HPiCO Harry stoi nad Czarą Ognia razem z uczestnikami Turnieju. W piątej części Potter jest w Departamencie Tajemnic. W HPiKP chłopiec i Dumbledor stoją nad misą z horkruksem w jaskini.
A gdzie na okładce 7 tomu znajduje się Harry i Voldemort? W Hogwarcie, skoro widać wschód słońca? Czy to miejsce jest jakoś związane z książką??
To pytanie dręczy mnie już od jakiegoś czasu ;)

Esey
03-16-2008, 21:23
Co tam okladka wazne co jest w srodku..ale wzrok przykluwa okladka..podoba mi sie z czesci 4 i 5 no i moze z 6 a 7 to nie wiem czemu taki obrazek tam palniety...a 1 i 2i i3 dziwne XD

Fidelisa
03-16-2008, 21:49
Mi się najbardziej podobała okładka z "Zakonu Feniksa" (w ogóle kocham tą książkę), ale ta z 7. tomu też jest całkiem udana. Wyobrażałam sobie ją tylko w nieco ciemniejszej kolorystyce.

OLCIA
03-17-2008, 11:46
A wlaśnie że siodmy tom okładki jest powiazany z treścia bo ja sie dobrze przyjżec jest na okladce harry i ręce Voldemorta! wiec tak jak inne części ma wiele wspólnego z trśćią! a poza tym bardzo mi sie podoba okladka taka inna wszystkie sa fantastyczne:smilewinkgrin:

Adela
03-18-2008, 13:42
Okładka jest w porządku, szczególnie w porównaniu do angielskiej (mam na myśli tą, na której są postacie, ta druga jest bardzo fajna). Ale mi też najbardziej podoba się okładka piątej części. Najgorsza to chyba trzecia i druga.

Gizmolina
03-18-2008, 15:08
Taak... Okładka w angielskiej wersji jest okropna. Wszyscy mają takie miny cierpienników jak "wypadają" ze skarbca...
Ale polska jest spox :)

kamil1002
03-19-2008, 11:18
mi sie okladka 7 czesci wogole nie podoba, kolorek jest spoko jale rysynek nic nie ilustruje. taki bez sensu. najlepsza okladka byla z czary ognia . tam to wszystko bylo ladnie pokazane co jest w ksiazce. nawet dementor sie tam gdzies wcisnol. ogolnie okladka 7 czesci jest do dupy . ale to tylk moje skromnie zdanie:)

Adela
03-19-2008, 15:07
Gizmolina napisał/a:
Taak... Okładka w angielskiej wersji jest okropna. Wszyscy mają takie miny cierpienników jak "wypadają" ze skarbca...

No, ta jest beznadziejna! Ale za to druga wersja, ta z medalionem bardzo mi się podoba. Nawet chyba bardziej od polskiej.

Lady Mary Jane
04-02-2008, 14:45
Pff... Gdy zobaczyłam tą okładkę mało nie opadłą mi szczęka. Oczywiście nie z wrażenia / zachwytu. Tylko z przerażenia. Wiecie, co najbardziej mnie w niej zirytowało? Ten okropny odcień pomarańczowej żółci zdobiący niebo. I ten Harry - przyznacie mi, że wygląda trochę młodziej niż w VI Tomie??

Muszę też przyznać, że zupełnie nie wiem, po co on wyciąga tę rękę razem z Voldziem. To zupełnie bezsensowny gest. Równie dobrze okłądka mogłaby być mroczna, a Harry mógłby stać naprzeciwko Voldzia i oboje celowaliby w siebie różdżkami ... Nieeee... ogólnie nie podoba mi się ta okładka xD Gdy skończyłąm czytać Harry'ego w nocy i gdy na nią spojrzałam, to uwierzcie mi - opróćz tego, że poraziło mi oczy ^^ to zachciało mi się wymiotować, bo ten żółty jest OKROPNY ;/ PanPietrzyński się nie postarał. Wcale, a wcale.

Pozdrawiam,
Mary Jane

Gabriel
04-02-2008, 14:55
sam projekt okładki jest całkiem fajny ale kolorystyka jest fatalna ... takie jasne kolory nie pasują do klimatu tej książki... a tak nawiasem to najlepszą okładkę miała 6 część :D

MalaCzarna
04-07-2008, 17:18
Gordryk Gryffindoor napisał/a:
:uhoh:

Tak,treść jest równie głeboka co woda w kałuży.
Ja bardzo pzrepraszam,ale czy do jasnej cholerny, tak trudno napisac cokolwiek treściwego?!

@topic
Okładka denerwuje mnie swoimi kolorami. Jest dla mnie zbyt jaskrawa i właściwie nawet nie wiem "co autor chciał powiedzieć". Może jest to moja głupota, ale zupełnie przekazu nie rozumiem...

Gizmolina
04-07-2008, 19:33
To jest spam, Gordryk Gryffindoor.

A mnie się nie podoba okładka 5 części. Jest taka mroczna... I Harry ma taką nieciekawą minkę.
Chyba macie rację, że 7 jest "za jasna", ale powtórzę jeszcze raz: mnie się podoba :D

karolakhp
05-04-2008, 12:56
Jakoś nie zwracam uwagi na okładki,jak dla mnie może być ;).jest jedną z lepszych ;). Chociaż jak patrzałam na okładki z innych państw były niektóre lepsze.Ogółem podobają mi się nasze okładki ;).

Aga_Aga
05-13-2008, 14:03
To co czy okładka jest dobra czy beznadziejna.to nie ma znaczenia. Ważna jest treść, A poza tym okładka jest w porządku i nie można się czepiać takich drobnych szczegółów. Ktoś napisał,że lepszym tytułem byłyby Relikwie Śmierci. Chciałabyś mieć relikwię. Insygnium ładniej wygląda i lepiej pasuje.

Bellatrix xD
07-07-2008, 21:48
Może okładka nie jest za piękna, ale kiedy na nią patrze budzi we mnie taki... dreszcz :D
Poza tym jest bardzo ciekawa. Uważam, że jest jedną z najlepszych okładek HP:yes:

Hermiona1123
07-12-2008, 11:20
Dla mnie okładka nie robi żadnej różnicy, czyli, krótko mówiąc, wisi mi czy jest niebieska, pomarańczowa czy żółta, ale kiedy się teraz nad tym zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że z IŚ chyba jest najładniejsza ;)

izka_cz
07-31-2008, 17:48
Ja też z początku nie zdawałam sobie sprawy, że to jest Wielka Sala, myślałam, że to jakiś amfiteatr albo coś. Zmyliły mnie te kolory. A okładka jest rzeczywiście ładna, taka jednostajna, a jednocześnie ma to coś w sobie :)

Iluzjonista
12-03-2009, 18:39
Mnie się okładka bardzo podoba. Pomarańczowe niebo, Wielka Sala, Voldemort.... Kolorystyka też mi się podoba.
W sumie troche kojarzy mi się z plakatem "Gladiatora". (http://fandangogroovers.files.wordpress.com/2009/07/gladiator.jpg)

Mariam
12-07-2009, 17:36
Podobało mi się, że jest taka kolorowa, a nie ciemna. Jednak moją ulubienica i tak jest część 5, która wymiata pod wszystkimi względami.

IronValentine
12-28-2009, 14:43
Może być. Trochę daje do myślenia. Kolorystka jest w porządku, jednak wolę te mroczniejsze. ,oże nikt mnie nie poprze, ale najbardziej podobała mi się HPiKP.

Pietreklca
01-30-2010, 13:05
W angielskiej wersji są dwie okładki, rzekomo dla dorosłych i dla dzieci. Dziecinna jest ta, o której wspomniałą Gizmolina, "Adult" natomiast przedstawia medalion Slytherina. Porównanie okładek umieszczam poniżej:
http://www.personneltoday.com/blogs/human-resources-guru/HarryPotterDeathlyHallows.jpg.

A'propos znalazłem też coś o tzw. redesignie okładek Harrego Pottera w angielskiej wersji.
Link do nowych okładek tutaj (http://mscorley.blogspot.com/2009/02/harry-potter-redesign.html). Moim skromnym zdaniem wyglądają odrażająco, przypominają mi lektury szkolne w tych bardzo tanich wydaniach (wyd. Greg).

Co do samych, starych okładek to te "dziecinne" angielskie w innych częściach wyglądają podobnie, a co za tym idzie w mojej opinii dosyc słabo. Ta z medalionem jest dośc efektowna, ale nie pasuje do reszty jeśli ktoś ma na półce wszystkie części w wyd. angielskim "w stylu dziecinnym" taki ciemny grzbiet średnio pasuje do reszty. Mimo wszystko najbardziej podobają mi się te polskie... ;-)
pozdro

Michal93ns
02-08-2010, 16:01
Mi ta teraz nie podoba się za bardzo :/
Najfajniejsza jest ta wyżej po prawo ;]
Dora kolorystyka i ciekawy wygląd medalionu

Luna_Pomyluna_Lovegood
06-26-2010, 21:02
Okładka mi się nipodoba brakuje horkusów no i przyjaciuł harrego

misiek107
08-27-2010, 10:49
Mi się podobały bo wole te niż te zagraniczne.

DAGA POTTER
03-19-2011, 16:49
Ja nie zwracam uwagi zbytniej na okładki najważniejsza jest treść, ale podobała mi się nasza okładka, jednak gdyby była inna też sięgnęłabym po tę książkę.

Pani Black
05-09-2011, 17:52
Muszę też przyznać, że zupełnie nie wiem, po co on wyciąga tę rękę razem z Voldziem. To zupełnie bezsensowny gest.

Mi się wydaje, że Harry wyciąga rękę po Czarną Różdżkę, którą upuścił Voldemort, gdy padł martwy w Wielkiej Sali.
Co do okładki, bardzo mi się podoba. Przedstawia... taki wszelki koniec. Harry i Voldemort - ostateczna bitwa. Tylko oni, to moim zdaniem wystarczy. Osobiście moją ulubioną okładką jest "Harry Potter i Komnata Tajemnic" ;)

Roksia
06-29-2011, 12:59
Moim zdaniem, okładka różni się od pozostałych. Wszystkie utrzymane w ciemnych kolorach, natomiast ta jasna.
Choć nie podoba mi się ten żółty-pomarańczowy. Ogólnie nie jest zła.
Okładka jest ważna, bo ma zachęcić czytelnika do książki.

DAGA POTTER
06-29-2011, 15:19
Wszystkie utrzymane w ciemnych kolorach, natomiast ta jasna.
Może specjalnie jest ona jaśniejsza, bo od odrodzenia Voldemorta (to jest 5 i 6 częśc) okładki były ciemne, a w części, w której wreszcie się od niego uwolniono okładkę zrobili jasną. Może właśnie trzy ostatnie okładki odzwierciedlają czas w jakim w danej części muszą żyć czarodzieje.

Wiem wiem troche to naciągane...

Roksia
06-29-2011, 17:34
DAGA POTTER, możliwe. Tylko napisałam co sądzę, że wszystkie są ciemne, a ta rzuca się w oczy, ponieważ jest jasna.

Sann
06-29-2011, 17:45
Link do nowych okładek tutaj (http://mscorley.blogspot.com/2009/02/harry-potter-redesign.html). Moim skromnym zdaniem wyglądają odrażająco, przypominają mi lektury szkolne w tych bardzo tanich wydaniach (wyd. Greg).

Faktycznie, masz rację, jakbym widziała lektury Grega. Nie podobają mi się.
Ale jeżeli chodzi o nasz polskie, które są identyczne z amerykańskimi - to uważam, że są świetne, zwłaszcza ta ostatnia...
Jedyna różnica między nimi jest taka, że amerykańskie mają inne, błyszczące napisy - np. Insygnia mają czerwone, a Kamień złote, któraś tam ma srebrne itd.